Individueel en voor gezinnen

Equitherapie

Equitherapie is in essentie iemand naar zijn persoonlijk doel brengen met het paard als co-therapeut. Equitherapie is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen.

Equitherapie is gebaseerd op een natuurlijk mechanisme

Door hun enorme fijngevoeligheid als sociaal dier pikken paarden feilloos de sociale en emotionele toestand van anderen rondom hen op. Die toestand spiegelen ze. Dankzij dit krachtige natuurlijke mechanisme kan je via het paard inzicht krijgen in je eigen functioneren en je interacties met anderen. Die feedback vormt binnen de equitherapie de basis voor verandering en persoonlijke groei.

Equitherapie gaat uit van een holistische visie op de mens

Het psychische wordt sterk beïnvloed door het fysieke, en vice versa. De fysieke interactie met het paard en de fysieke feedback die je krijgt in de therapie is mentaal stimulerend. Fysiek je mannetje kunnen staan tegenover een paard maakt dat je mentaal ook steviger in je schoenen staat.

Equitherapie is ervaringsgericht

Equitherapie gaat uit van reële ervaringen, van interacties, van wat gebeurt tussen mens en dier. Door de natuurlijke omgeving en de uitnodigende paarden worden je zintuigen ten volle gestimuleerd en kom je dichter bij jezelf.

Equitherapie is veilig

Een paard oordeelt nooit en aanvaardt onvoorwaardelijk wat er gebeurt – of niet gebeurt. Dat creëert een sfeer van veiligheid, waarin er kan geëxperimenteerd worden, waar alles mogelijk is, maar niets moét.

Voor wie

Volwassenen en families kunnen terecht voor:

 • Relatietherapie
 • Bevorderen van de (familie)verbinding en communicatie
 • Persoonlijk leiderschap zowel privé als professioneel
 • Angst, onrust, spanning
 • Burn-out behandeling & preventie
 • Depressie behandeling

Kinderen en jongeren kunnen terecht voor:

 • Persoonlijke groei- en ontwikkelingsbevordering
 • Zelfvertrouwen en zelfontplooiing
 • Bevordering van de socio-emotionele ontwikkeling en communicatie
 • Verbeteren van gedragsmoeilijkheden
 • Concentratieproblemen

Jouw specifieke doel bespreken we op het intake gesprek.

Afspraak maken?

Wil je een afspraak of wens je meer informatie?

“Ik heb door de integere manier van werken en de onvoorwaardelijkheid van de paarden mijn persoonlijke kwaliteiten ontdekt, dit geeft me energie en zorgt voor meer balans in mijn leven’”
Julie S. volgde equitherapie

Aanmelding en investering

Wil je zelf aan de slag met deze boeiende werkvorm, maak dan een afspraak voor een intakegesprek via de contactpagina of telefonisch op het nummer
0486 92 77 31 (Evelien).  Hierbij neem ik uitgebreid de tijd om te luisteren naar je verhaal en jouw persoonlijke doelstelling te formuleren.
Jouw investering hierin bedraagt €80. 


Na dit intakegesprek kan je starten met jouw traject.
Individuele therapie: €80 per 60 minuten.
Familietherapie: €160 euro voor 60 minuten. €240 euro voor 90 minuten.

Het therapeutisch proces

Tijdens de therapie doorloop je verschillende fases in je persoonlijke groei.

Een basis van vertrouwen
Je wil je moeilijkheden aanpakken. Door met de paarden in contact te komen ervaar je wat dit met je doet en hoe de natuurlijke feedback van de dieren je op het spoor zet om jezelf terug te vinden. Je vertrouwen groeit.

Jezelf op het spoor
In deze fase maak je op en naast het paard meer en meer contact. Je ontdekt doorheen de verschillende oefeningen een waaier aan mogelijkheden van jezelf.

Elkaar aanvoelen
In deze fase zet je de stap naar de andere. Meer en meer leer je jezelf en de ander aanvoelen in allerlei situaties. In de sessies leer je herkennen wat het paard wil, kan, doet en voelt. Dat maakt hem in deze fase de ideale oefenpartner.

Zichzelf kunnen zijn in elke situatie
Je hebt geleerd je eigen wensen en gevoelens te respecteren zonder anderen hierin te negeren. De interacties met het paard leren je om in elke situatie zelfbewust in deze houding te kunnen staan.

Aan het einde van dit proces heb je geleerd hoe je sterk in het leven kan staan, ook in moeilijke situaties.

Look into nature, you’ll see yourself.

De meerwaarde van paarden in het therapeutisch proces

“Is een mens geen betere mensentherapeut? Hoe kan een paard een mens nu aanvoelen? Wat kan een mens leren van een paard?” Het zijn maar enkele van de vele vragen die vaak gesteld worden over equitherapie. Toch bieden paarden ons iets unieks bij een therapie. De reden is eenvoudig: paarden hebben enkel de natuur, hun instinct en het vertrouwen op elkaar als leidraad voor het leven.

Die onvoorvoorwaardelijke aanvaarding van de ander, die vanzelfsprekende en natuurlijke verbondenheid die ze onder elkaar hebben, voelen ze ook tegenover de mens. De unieke veilige en aanvaardende context die hierdoor ontstaat laat toe dat het therapieproces snel tot de essentie kan komen. Vijf redenen op een rij:

1. Werken met paarden stimuleert je fysiek en mentaal
Paarden geven een uitnodigende prikkel om contact te maken met jou. Ze willen met je communiceren en laten dat telkens weer duidelijk blijken. Dat schept vertrouwen om te durven in contact te treden, ook bij sociaal of emotioneel gekwetste personen. Want wat het paard je geeft, geeft het onvoorwaardelijk, zonder iets terug te verwachten. Het werken in deze stimulerende, natuurlijke en veilige omgeving laat je toe jezelf te zijn en de sociale maskers af te zetten.

2. Werken met paarden is verrassend
Paarden reageren soms heel verrassend. Door hun gedrag stimuleren ze al je zintuigen, waardoor je dichter bij jezelf en je omgeving komt. Soms zo herkenbaar, soms zo onvoorspelbaar – maar altijd toveren ze een glimlach op je gezicht.

3. Werken met paarden is een intense ervaring
“Zeg het me en ik zal het vergeten, toon het me en ik zal het onthouden, laat het me ervaren en ik zal het begrijpen”. Confucius wist al dat ervaringen ons het best dingen leren begrijpen. De inzichten die je krijgt in het therapeutisch proces met de paarden zijn zo diep verankerd dat je ze ook in je dagelijks leven overal kan toepassen.

4. Werken met paarden is leren gezond communiceren
Paarden hun communicatie is gebaseerd op eenduidigheid. Door hun gevoeligheid vangen ze jouw signalen op en spiegelen jouw houding en gevoelens. Het paard toont je hoe je communiceert en jij ervaart wat het effect is van je communicatie. Zo leer je opkomen voor jezelf en eenduidig te communiceren wat je wil zeggen.

5. Paarden dragen ons
Paarden dragen ons in de breedste zin van het woord. Het paard kan je op de rug nemen en brengt door zijn bewegingspatroon ritme en rust. Tijdens het hele proces wordt je gestimuleerd je houding en beweging af te stemmen op het paard. Dit bevordert de psycho-motoriek en draagt bij aan je totale ontwikkeling.

“De paarden hebben me geholpen om mijn eigen grenzen aan te voelen en deze te communiceren naar anderen, ik kan nu heel wat beter functioneren binnen mijn job, ook mijn collega's zijn blij met mijn duidelijkheid.”
Marc T. volgde equitherapie

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Misschien staat het antwoord hiertussen, indien je nog niet geholpen bent, neem gerust contact op.