Equitherapie

Een Effectieve Weg naar Burn-out Preventie en Behandeling

Als we het hebben over de behandeling van burn-out, denken we vaak aan traditionele methoden zoals een bezoek aan de psycholoog en medicatie. Maar wat als ik je vertel dat er een alternatieve methode is die minstens zo effectief kan zijn en geen bijwerkingen heeft? Ik heb het over Equitherapie, waarbij paarden worden ingezet om te helpen bij de behandeling van burn-out.

Uit onderzoek blijkt dat equitherapie kan helpen bij het verminderen van stress en angstsymptomen, wat het bij uitstek geschikt maakt voor de preventie en behandeling van burn-out. Een recente studie gepubliceerd in het Journal of Equine Veterinary Science toonde aan dat deelnemers die deelnamen aan een equitherapieprogramma aanzienlijk lagere niveaus van stresshormonen vertoonden na afloop van het programma.

Maar hoe werkt het precies? Equitherapie maakt gebruik van de natuurlijke gevoeligheid van paarden voor menselijke emoties en lichaamstaal. Paarden zijn zeer gevoelige dieren die zeer snel reageren op de emoties en lichaamstaal van mensen. Dit maakt ze perfecte spiegels voor onze eigen emoties en kan ons helpen om onbewuste patronen en blokkades te ontdekken.

Tijdens een equitherapiesessie werkt de therapeut samen met de cliënt om verschillende activiteiten uit te voeren met het paard. Dit kan variëren van het poetsen en verzorgen van het paard tot het uitvoeren van verschillende oefeningen op en naast het paard. Het doel is om de deelnemer te helpen bij het ontwikkelen van meer zelfbewustzijn en emotionele regulatie, wat kan leiden tot vermindering van stress en angstsymptomen.

Een bijkomende meerwaarde is het feit dat equitherapie in de buitenlucht plaatsvindt en dat de cliënt zich in de nabijheid van dieren bevindt, ook dit kan bijdragen aan een gevoel van rust en ontspanning wat een belangrijke factor is bij de preventie en behandeling van burn-out.

Equitherapie is een vorm van therapie die geschikt is voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. Het is een non-verbale therapie, wat betekent dat het niet nodig is om te praten over je problemen om te kunnen profiteren van de voordelen van de therapie. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor mensen die zich niet comfortabel voelen bij traditionelere vormen van therapie.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat equitherapie kan bijdragen aan het verminderen van stress, angst en PTSS-symptomen.


*Een recent onderzoek gepubliceerd in het Journal of Equine Veterinary Science (2022) onderzocht de effecten van equitherapie bij volwassenen met een verhoogd risico op burn-out. De resultaten toonden aan dat deelnemers die deelnamen aan het equitherapieprogramma significant lagere niveaus van het stresshormoon cortisol hadden na afloop van het programma. Dit suggereert dat equitherapie kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning.

*Een andere studie gepubliceerd in het tijdschrift Animals (2020) onderzocht de effecten van equitherapie op stress en angst bij jonge meisjes. De resultaten toonden aan dat deelnemers die deelnamen aan het equitherapieprogramma significant lagere niveaus van stress en angst rapporteerden dan deelnemers die niet deelnamen aan het programma.

* Een derde onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Human-Animal Interaction Bulletin (2017) onderzocht de effecten van equitherapie op posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij militaire veteranen. De resultaten toonden aan dat deelnemers die deelnamen aan het equitherapieprogramma significant lagere niveaus van PTSS-symptomen rapporteerden na afloop van het programma.

Deze studies ondersteunen de stelling dat equitherapie een effectieve behandeling kan zijn bij de preventie en behandeling van burn-out. Het is belangrijk op te merken dat er nog meer onderzoek nodig is om de effectiviteit van equitherapie verder te onderzoeken en te bevestigen. Echter, de veelbelovende resultaten van deze onderzoeken suggereren dat equitherapie een waardevolle aanvulling kan zijn op de traditionele behandelingen van burn-out.

Equitherapie is een alternatieve, non-verbale vorm van therapie die kan helpen bij het verminderen van stress en angstsymptomen en kan bijdragen aan een gevoel van rust en ontspanning. Als je op zoek bent naar een nieuwe manier om je burn-out te behandelen, is equitherapie zeker het overwegen waard. Neem contact op voor meer informatie of het maken van een afspraak.