.

Complimenten en positieve feedback: niet alleen aardig, maar ook effectief

"Niet alleen aardig, maar ook effectief: Waarom positieve feedback geven zo belangrijk is in oplossingsgerichte therapie en ons dagelijks leven"

Positieve feedback en complimenten zijn belangrijk in oplossingsgerichte therapie en in ons dagelijks leven. Door positieve feedback te geven, benoemen we wat er goed gaat in het leven van de ander en versterken we het zelfbeeld en het vertrouwen van diegene. Dit kan de persoon motiveren om veranderingen te maken en positieve veranderingen in hun leven te behouden.

Wanneer we positieve feedback geven, is het belangrijk om specifiek te zijn en te benoemen wat er precies goed gaat. Algemene opmerkingen zoals "je doet het goed" zijn minder effectief dan specifieke opmerkingen die precies benoemen wat er goed gaat, zoals "je hebt een geweldige presentatie gegeven vorige week". Op deze manier wordt de ander geprezen voor zijn of haar specifieke acties en prestaties.

Het geven van positieve feedback betekent niet dat we de problemen van de ander negeren. In plaats daarvan kan positieve feedback helpen om een basis van vertrouwen en positiviteit te creëren. Dit kan de persoon helpen om beter om te gaan met zijn of haar problemen en kan hem of haar motiveren om te blijven werken aan een oplossing.

Positieve feedback en complimenten zijn niet alleen belangrijk in oplossingsgerichte therapie, maar ook in ons dagelijks leven. Door positieve feedback en complimenten te geven aan vrienden, familieleden en collega's, creëren we een positieve omgeving die ons kan helpen om ons beter te voelen en ons te motiveren om onze doelen te bereiken.

Het geven van positieve feedback en complimenten kan dus bijdragen aan een positieve verandering in ons leven en in dat van anderen. Het is een eenvoudige, maar krachtige manier om iemand te ondersteunen en te motiveren om verder te gaan.

Geïnspireerd? Neem contact op voor meer informatie of een afpsraak.