Paarden als...

Natuurlijke oplossingsgerichte co-therapeuten

Oplossingsgericht werken is een veelgebruikte methode in therapie die gericht is op het vinden van haalbare oplossingen die passen bij de persoonlijke behoeften en doelen van de cliënt. Een bijzondere vorm van oplossingsgericht werken is equitherapie, waarbij paarden als co-therapeut worden ingezet om cliënten te helpen bij het vinden van oplossingen en nieuwe mogelijkheden.

Paarden hebben van nature een oplossingsgerichte mindset. Hun vermogen om snel te reageren op veranderingen en om te gaan met onverwachte situaties komt voort uit hun instinct om te overleven in de natuur. Dit waardevolle instinct is nog steeds aanwezig in onze therapiepaarden die gedomesticeerd leven.

Equitherapie maakt dankbaar gebruik van de natuurlijke oplossingsgerichte mindset van paarden. Dit helpt cliënten bij het vinden van oplossingen voor hun problemen en het versterken van hun persoonlijke vermogens. Door middel van interactie met het paard kunnen cliënten inzicht krijgen in hun eigen gedrag en denkpatronen. Het paard fungeert hierbij als spiegel en geeft op subtiele wijze feedback op het gedrag van de cliënt, waardoor patronen kunnen worden doorbroken en nieuwe oplossingen kunnen worden gevonden.

De combinatie van oplossingsgericht werken en equitherapie heeft veel voordelen. Er wordt gebruik gemaakt van de paarden hun natuurlijke vermogen om oplossingsgericht te denken en de persoon wordt gestimuleerd om zich te richten op het vinden van oplossingen en mogelijkheden. Daardoor is dit een positieve, motiverende en effectieve therapie methode.

In conclusie is equitherapie een effectieve vorm van oplossingsgericht werken waarbij paarden als co-therapeut fungeren om cliënten te ondersteunen bij het oplossen van problemen en het vinden van nieuwe mogelijkheden. Door de natuurlijke oplossingsgerichte mindset leveren paarden een waardevolle bijdrage aan het therapieproces.

Wil je de oplossingsgerichte kracht van de paarden ervaren? Maak gerust een afspraak via de contact pagina