De bodyscan voor persoonlijke veerkracht

De bodyscan is een krachtige techniek die kan worden gebruikt om een beter contact met je lichaam te bewerkstelligen en je bewuster te maken van de signalen die je lichaam je geeft. Het kan worden gebruikt als onderdeel van psychotherapie en in de equitherapie. In deze blog zal ik uitleggen wat de bodyscan is, hoe je dit thuis kunt doen en wat de meerwaarde is van het uitvoeren van de bodyscan tijdens therapie met paarden.

De bodyscan is een oefening die gericht is op het bewust worden van de verschillende delen van je lichaam en het observeren van de lichaamssignalen die je daar voelt.

Het doel is om je aandacht te richten op je lichaam en te leren hoe je je lichaamssignalen kunt gebruiken om beter voor jezelf te zorgen en je persoonlijke veerkracht te versterken.

Door je bewust te worden van je lichaamssignalen, kun je eerder merken wanneer je gestrest of gespannen bent en actie ondernemen om jezelf terug tot rust te brengen.

De bodyscan kan thuis worden gedaan of op een rustige plek.

 

Hieronder vind je een concreet stappenplan voor de bodyscan:
Zoek een rustige plek en ga zitten of liggen in een comfortabele houding. Sluit je ogen en en scan je lichaam tot in de kleinste kantjes, Adem in gedachten telkens in en uit bij één bepaald lichaamsdeel.

  1. Begin bij je voeten en adem in en uit door je tenen heen. Laat alle spiertjes in je voeten volledig ontspannen en voel hoe de rust in je voeten stroomt.
  2. Benen, ga langzaam verder naar boven, adem als het ware in en uit in door je kuiten en onderbenen. Voel hoe je benen zwaar worden. Ga verder naar je bovenbenen en laat ook daar alle spanning weg vloeien.
  3. Buik en borst: Ga verder naar boven en adem traag door je navel heen. Voel hoe je buik zachter wordt.
  4. Borst: ga dan naar je borststreek en sta daar even stil bij je hart en je adem. Laat je hart tot rust komen.
  5. Schouders en nek: Adem in en uit door je schouders heen, laat je bovenste ruggenwervels zachtjes op elkaar balanceren. Laat je schouders zachtjes naar beneden zakken en voel hoe de spanning uit je armen wegloopt.
  6. Armen: adem rustig door en volg de ontspanning van je armen en handen, voel hoe ze geleidelijk aan zwaar worden.
  7. Hoofd en gezicht: Sluit je ogen en voel hoe je hoofdhuid ontspant door hier zachte aandacht voor te hebben. Laat je wangen hangen en laat de spieren in je oogleden, slapen, voorhoofd en oren los bij elke ademhaling.
  8. Neem waar: ervaar hoe je ademhaling haar eigen rustige ritme zoekt en blijf nog even met je volle aandacht bij je hele lichaam.
  9. Punt van rust: ga op bezoek in je lichaam en sta stil bij het punt in je lichaam waar je het meeste rust voelt. Geniet hier even van en laat ondertussen je ademhaling verder rustig door je lichaam heen reizen.

 

Dit rustpunt kan je in de komende dagen gebruiken om aandacht aan te geven wanneer je spanning voelt toenemen, dit zal je helpen terug tot rust te komen.

Door deze bodyscan regelmatig te doen, verbetert je lichaamsbewustzijn en kan je spanning en stress beter reguleren. Het is een simpele oefening die je thuis kunt doen en die je kan helpen om je persoonlijke veerkracht te versterken.

 

Wanneer je de bodyscan uitvoert tijdens therapie met paarden, kan de aanwezigheid van het paard een extra dimensies toevoegen aan de oefening.

Paarden zijn als vluchtdieren bijzonder gevoelig voor lichamelijke signalen en zijn in staat om subtiele veranderingen in de lichaamstaal van mensen op te pikken en hierop te reageren. Het paard fungeert als een spiegel en reflecteert terug naar ons, waardoor we ons bewuster worden van onze lichaamssignalen en meer informatie krijgen over onze eigen emotionele en fysieke toestand. Dit geeft ons de mogelijkheid om ons te concentreren op de gebieden die extra aandacht nodig hebben en zo onze persoonlijke veerkracht te versterken.

 

Door op het stappende paard een bodyscan uit te voeren, wordt de mens automatisch uit zijn of haar denkproces gehaald en wordt er meer verbinding gemaakt met het lichaam en de gevoelens. De natuurlijke wiegende beweging van het paard, tijdens het stappen, nodigt het lichaam uit om de spieren te ontspannen. Hierdoor ontstaat er meer bewustzijn en een diepere verbinding met het lichaam, wat kan bijdragen aan het versterken van de lichaamsintelligentie en het verbeteren van de algehele fysieke en mentale gezondheid.

 

Daarnaast biedt het rustgevende rustgevende effect van paarden op ons zenuwstelsel een waardevolle toevoeging aan deze oefening. Het bevordert ontspanning, waardoor we beter toegang hebben tot onze lichaamssignalen en gemakkelijker kunnen ademhalen.

 

De bodyscan is dus een krachtige techniek die kan worden gebruikt om een beter contact met het lichaam te bewerkstelligen en bewuster te worden van de signalen die ons lichaam geeft. Door de bodyscan regelmatig uit te voeren, kan je spanning en stress beter reguleren en je persoonlijke veerkracht versterken.

Als je interesse hebt in het uitvoeren van de bodyscan tijdens therapie met paarden, neem dan contact op met ons. 

* Foto door Emre Can Acer