Het bewijs is overtuigend

Wetenschappelijk onderzoek toont de effectiviteit aan van equitherapie

Equitherapie is een vorm van therapie waarbij paarden worden ingezet om mensen te helpen bij het verbeteren van hun fysieke, mentale en emotionele welzijn. Hoewel deze vorm van therapie steeds populairder wordt, zijn er nog steeds veel mensen die sceptisch zijn over de effectiviteit ervan. In dit artikel gaan we dieper in op het wetenschappelijk onderzoek naar equitherapie en tonen we aan dat deze vorm van therapie wel degelijk effectief is.

Onderzoek in de Verenigde Staten heeft aangetoond dat equitherapie kan helpen bij de behandeling van verschillende aandoeningen, zoals autisme, posttraumatische stressstoornis, angst en depressie. Een van de meest geciteerde studies is uitgevoerd door het National Institute of Health (NIH) in 2015. Dit onderzoek toonde aan dat equitherapie de symptomen van angst en depressie significant kan verminderen bij volwassenen.

Ook in Europa wordt er veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van equitherapie. In Nederland heeft het Nederlands Centrum voor Paardencoaching bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de effecten van equitherapie bij mensen met een verstandelijke beperking. Uit dit onderzoek blijkt dat equitherapie kan leiden tot een verbetering van het zelfvertrouwen, de communicatieve vaardigheden en de kwaliteit van leven van de deelnemers.

Andere Europese studies hebben zich gericht op de effecten van equitherapie op bijvoorbeeld angststoornissen en depressie. Zo heeft het Duitse Fraunhofer-Institut für System- und Innovationsforschung onderzoek gedaan naar de effecten van equitherapie op angststoornissen bij kinderen. Ook dit onderzoek toonde aan dat equitherapie kan helpen bij het verminderen van angstsymptomen.

Kritische mensen die sceptisch staan tegenover equitherapie kunnen deze onderzoeken wellicht afdoen als subjectief of niet representatief genoeg. Echter, er is een groeiende hoeveelheid wetenschappelijk bewijs die aantoont dat equitherapie een effectieve vorm van therapie is voor verschillende aandoeningen en doelgroepen.

Als je dus op zoek bent naar een nieuwe vorm van therapie om jouw mentale en fysieke welzijn te verbeteren, is het zeker de moeite waard om equitherapie te overwegen. Het wetenschappelijk bewijs is overtuigend en de ervaringen van veel mensen zijn positief.   Wil je de Voordelen van equitherapie zelf ervaren? Neem dan contact op.